Ποια η διαφορά ανάμεσα στον Leader και στον Manager ?


Στον επιχειρηματικό κόσμο, ένα συνηθισμένο λάθος είναι να αποδίδουμε τις ιδιότητες του ηγέτη στον manager. Αν και μιλάμε για την ίδια ιεραρχική θέση, τη διαφορά την κάνει το ίδιο το άτομα έχοντας πάρει την απόφαση, με γνώμονα τις ικανότητες και τις γνώσεις του, αν θα προχωρήσει την καριέρα του ως ηγέτης ή αφεντικό της ομάδας του.

Ηγεσία είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διαδικασία με την οποία ένα πρόσωπο μπορεί να επηρεάσει ένα σύνολο ανθρώπων προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Ο Μάνατζερ μπορούμε να τον ορίσουμε ως το διευθυντικό στέλεχος μιας επιχείρησης που κατέχει διευθυντική θέση, επί οικονομικών και άλλων ζητημάτων.

Για να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την ίδια επαγγελματική θέση...

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο ηγέτης δεν κατευθύνει και οργανώνει απλά μια ομάδα, αλλά είναι και ο άνθρωπος που από την αρχή μέχρι το τέλος παρακινεί, δίνει κίνητρα, εμψυχώνει και προσπαθεί να πείσει τα μέλη της για την αποτελεσματικότερη επίτευξη του έργου της.


Ο ηγέτης επιζητά να χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα του, σε αντίθεση με το "αφεντικό" που αναπτύσσει τον φόβο μέσα στην ομάδα του.  Ενώ ο ηγέτης καλλιεργεί στα μέλη της ομάδας του τη διαδικασία να σκέφτονται με γνώμονα το συμφέρων αυτών, το "αφεντικό"  βάζει σε διαδικασία τα μέλη της ομάδας του να σκέφτεται τι θέλει το ίδιο το αφεντικό να ακούσει.


Ο ηγέτης χαίρετε με την επιτυχία των μελών της ομάδας του και νιώθει χαρούμενος όταν βλέπει και άλλους να ανταμείβονται. Ένα αφεντικό νιώθει ευχαρίστηση όταν του αναγνωρίζεται μια σπουδαία δουλειά.


Ο ηγέτης θέλει τα μέλη της ομάδας του να τα πάνε καλύτερα από αυτούς με το πέρασμα του χρόνου σε αντιδιαστολή με το αφεντικό που θέλει πάντα να είναι το αφεντικό.


Ο ηγέτης έχει πάθος και στόχους. ακόμα και σε δύσκολους καιρούς για την επιχείρηση ή για το τμήμα του παραμένει επικεντρωμένος στο όραμα του έχοντας πίστη στις γνώσεις του ίδιου και της ομάδας του. Το αφεντικό υποκινείτε από τον φόβο και την αντίδραση.


Ο ηγέτης λειτουργεί με γνώμονα την κληρονομιά που αφήνει στην ομάδα του, έχοντας γνώση και ενημέρωση για τους ανταγωνιστές του, για τις εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες.  Το αφεντικό λειτουργεί με βάση τον ανταγωνισμό, χωρίς να γνωρίζει τις δικές του ικανότητες, αλλά ούτε και της ομάδας του.


Ο ηγέτης εστιάζει στο τι είναι σωστό και δίκαιο για την ομάδα του. Ένα αφεντικό επικεντρώνεται στο παρόν και πυροδοτεί τις καταστάσεις σε κάποιο πρόβλημα.

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχει ένα αφεντικό με έναν ηγέτη είναι η εξάρτηση τους από την εξουσία. Το αφεντικό βασίζετε στην εξουσία, ενώ ο ηγέτης βασίζετε στην έμπνευση.

Το αφεντικό ορίζει την επιτυχία του με μια θέση τίτλου ή ιεραρχίας στην επιχείρηση. Ένας ηγέτης έχει την ικανότητα να εμπνέει τον κόσμο σε οποιαδήποτε θέση και αν βρεθεί.

Ένα αφεντικό κρατά τα μέλη της ομάδας του σε καταστολή. Ένας ηγέτης παρακινεί τα μέλη της ομάδας του να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να εκδηλώσουν το πάθος που κρύβουν μέσα τους.


Ο ηγέτης θέλει να αισθάνεται η ομάδα του επιτυχημένη ακόμα και έπειτα από μια αποτυχία. Το αφεντικό χρειάζεται την καλή απόδοση της ομάδας του για τη δική του επιτυχία.

Το αφεντικό θα υποδείξει τι πρέπει να γίνει. Ο ηγέτης θα δείξει τον τρόπο και θα πει για ποιο λόγο πρέπει να το κάνετε.

Ένας πραγματικός ηγέτης παραμένει ηγέτης με ότι και να ασχοληθεί. Σε αντίθεση με το αφεντικό που δεν ξέρει πως να προχωρήσει όταν του αφαιρεθεί ο τίτλος. 


Ο ηγέτης εμπνέει ανθρώπους, το αφεντικό διαχειρίζεται ανθρώπινο δυναμικό.


Ο ηγέτης δείχνει το δρόμο σε άγνωστα μονοπάτια, το αφεντικό είναι καλός στο να οδηγεί προς τα εκεί που του είχε δείξει ο ηγέτης του.


Ο ηγέτης πρωτοπορεί ενώ το αφεντικό διοικεί.


Ένας ηγέτης αναπτύσσει άλλους ηγέτες ενώ το αφεντικό αναπτύσσει υπαλλήλους.


Ένας ηγέτης παίρνει ρίσκα ενώ το αφεντικό πάει by the book.


Ένας ηγέτης σε κάθε πρόβλημα βλέπει μία ευκαιρία σε αντίθεση με το αφεντικό που προσπαθεί να μειώσει το αντίκτυπο ενός προβλήματος.


Ένας ηγέτης δίνει ευθύνες για να μεγαλώσει τους άλλους ενώ το αφεντικό απλά αναθέτει εργασίες.


Ένας ηγέτης δεν δέχεται ποτέ την στασιμότητα σε αντίθεση με το αφεντικό που την αποδέχεται. 

 

Εσύ τι είσαι, ... Αφεντικό ή Ηγέτης? 


Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπόθεση Νονός

Φλεγόμενες κερκίδες