Η Άνθιση των Παιδικών Δεξιοτήτων
Η προσεκτική παρατήρηση του παιδιού αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια ανακάλυψης των ταλέντων του. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών εμφανίζουν τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν στην ανακάλυψη των ταλέντων τους. Ένα επιπλέον στοιχείο που έχει εντοπιστεί μέσα από αυτές τις έρευνες είναι ότι στη διάρκεια της εξέλιξης του παιδιού στην ενήλικη ζωή του, τα ταλέντα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αλλάξουν. Η ανακάλυψη, η ανάπτυξη και η εξέλιξη των δυνατοτήτων κάθε παιδιού αποτελούν πολύτιμη κληρονομία για την πορεία του ως ενήλικα στην ζωή του.
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με μια σειρά από ταλέντα, κάποια από τα οποία μπορεί να μην ανακαλύψει ποτέ εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων ευκαιριών και η συμβολή των γονιών σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας.
Ξεκινώντας από πολύ νωρίς οι γονείς μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του «κυνηγού ταλέντου» παρατηρώντας και βοηθώντας το παιδί τους στα εξής:
Ενδιαφέροντα - Με τι του αρέσει να ασχολείται? Ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι? Τι είναι αυτό που του δίνει τόση χαρά, ώστε να μην υπολογίζει κούραση και χάνει την αίσθηση του χρόνου? Ποιο θέμα συζήτησης του αρέσει να ακούει ή να συμμετέχει?
Ζητήστε τη γνώμη του παιδαγωγού - Όσο και να ασχολούμαστε με το παιδί μας, σίγουρα λόγο καθημερινότητας και εργασιακού άγχους, κάτι θα υπάρχει που θα μας έχει ξεφύγει. Μην φοβάστε να μιλήσετε με την/τον παιδαγωγό του παιδιού σας. Ως ειδικός, γνωρίζει τον τρόπο να εντοπίζει και να αντιλαμβάνεται στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού. Επιπλέον, ο παιδαγωγός έχει το προνόμιο να βλέπει τη συμπεριφορά του παιδιού μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο μιας ομάδας (της τάξης), και όχι μέσα στο προστατευμένο και οικείο οικογενειακό περιβάλλον.
Διαφορετικά Ταλέντα. Οι δεξιότητες των ανθρώπων δεν περιορίζονται μόνο στο χορό, στο τραγούδι και στη ζωγραφική. Ένα παιδί μπορεί να έχει ταλέντο στο τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων και του λόγου, στη γραφή, στη κατανόηση εννοιών, στην ελεύθερη σκέψη, ή ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση και άλλα πολλά. Συγκεκριμένα, οι τομείς που καλύπτει η έννοια “ταλέντο” είναι
- η γενική νοητική ικανότητα (ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών με σύνθετους τρόπους, χρήση πλούσιου λεξιλογίου, δημιουργία αφηρημένων εννοιών και υποθέσεων)
- η ειδική ακαδημαϊκή ικανότητα (ικανότητα καλής μνήμης, ιδιαίτερα καλής κατανόησης σε συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς τομείς.)
- η δημιουργική σκέψη (ανεξαρτησία στη σκέψη, την έκφραση πρωτότυπης σκέψης σε προφορικό και γραπτό λόγο, αυτοσχεδιασμό και την εφευρετικότητα.)
- η αρχηγική ικανότητα (ικανότητα για ανάληψη ευθυνών, την αντίληψη συνεπειών και επιπτώσεων των αποφάσεων και συμπεριφορών, την καλή κριτική σκέψη και το οργανωτικό πνεύμα). Και τέλος,
- η καλλιτεχνική ικανότητα (πολύ καλή αντίληψη του χώρου, την ιδιαίτερα ασυνήθιστη έκφραση εαυτού και συναισθημάτων μέσα από χορό, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, άθληση και την κατασκευή πρωτότυπων προϊόντων και την ιδιαίτερη παρατηρητικότητα.)
Αποκωδικοποιήστε τη χρήση της οθόνης. Τι είναι εκείνο που του αρέσει να διαβάζει, να αναζητάει, να ακούει, ή να βλέπει? Ποιο είναι εκείνο το θέμα που θεωρεί εκείνο τόσο πολύ σημαντικό για το δικό του κόσμο?
Δώστε προσοχή σε εκείνα που δείχνει ενδιαφέρον. Όταν ένας άνθρωπος ενδιαφέρετε για κάτι, προσπαθεί να μάθει όσο γίνεται, περισσότερα πράγματα γύρω από αυτό. Έτσι ακριβώς συμπεριφέρονται και τα παιδιά. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει περισσότερα για αυτό που τον ενδιαφέρει μέσα από μη οργανωμένα παιχνίδια, επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, πλανητάρια, πολιτιστικές / αθλητικές εκδηλώσεις, ταξίδια και εκδρομές, συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες που εκείνο έχει επιλέξει. Και το κυριότερο, αμέτρητες συζητήσεις για σημαντικές προσωπικότητες, για θέματα κοινωνικού- οικονομικού- πολιτικού ενδιαφέροντος, για την τεχνολογία και την εξέλιξη, και πολλά άλλα ακόμα.
Παρατηρήστε, ακούστε και ενθαρρύνετε το παιδί σας ώστε να ανακαλύψετε μαζί ποιο είναι το ταλέντο που το χαρακτηρίζει. Βοηθήστε το, να μάθει μέσα από αυτό το “ταξίδι” τον ίδιο του τον εαυτό, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της προσπάθειας, τη χαρά της νίκης, την επιμονή της ήττας και κυρίως της δουλειάς που πρέπει να γίνει για οτιδήποτε θέλουμε να επιτύχουμε στη ζωή μας!
Η απόκτηση δεξιοτήτων ενισχύει την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και το οδηγεί σε ένα ισορροπημένο και δυνατό ενήλικα!
Βογιατζάκη Δέσποινα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου