Φλεγόμενες κερκίδες



Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα σε οργανωμένο επίπεδο δεν είναι καθόλου πρόσφατο αφού η εμφάνιση του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή λίγο μετά την οργάνωση της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου στην Αγγλία και την εξάπλωσή της στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης.

Η βία στα γήπεδα είναι ένα βαθιά κοινωνικό φαινόμενο με συγκεκριμένες αιτίες. Όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία με αναλογικό τρόπο θα αυξάνεται και στον αθλητισμό.

Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της βίας προέρχεται μέσα από την οικογένεια. Ασυνείδητα οι οικογένειες έχοντας στο μυαλό τους να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και να τα απομακρύνουν από οθόνες υπολογιστών ή από τις "κακές παρέες" ή ακόμα γιατί στον αθλητισμό έγραψαν το παιδί τους ο οικογενειακός φίλος ή ο συνάδελφος, τα εκπαιδεύουν στον οπαδισμο.

Με τον ίδιο τρόπο που οι γονείς φέρονται στα παιδιά τους ως προς το κομμάτι του σχολείου, πιέζοντας όχι για την μόρφωση αλλά για την πρωτιά και καταπιέζοντας τα θέλω του παιδιού ώστε να αναδειχθούν και να πάρουν μορφή τα ανεκπλήρωτα όνειρα που εκείνοι είχαν, έχουν ως συνέπεια τα παιδιά να φεύγουν από τη φυσική τους πορεία που είναι το παιχνίδι και να εισχωρούν στον κόσμο του οπαδισμου.

Δεν είναι τυχαίο που το 70% των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό παγκοσμίως, το εγκαταλείπουν στην ηλικία του γυμνασίου, μιας και δεν αντέχουν πια την πίεση από το σπίτι και των προπονητών τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν από συμπεριφορές και όχι από λόγια. Τείνουν να επαναλαμβάνουν και να μαθαίνουν πιο εύκολα μια αρνητική συμπεριφορά απ'οτι μια θετική συμπεριφορά που θα τους πάρει περισσότερο χρόνο αφομοίωσης. Όταν βλέπουν τον γονέα να τσακώνεται με τον προπονητή γιατί το παιδί του δεν επιλέχθηκε να συμμετέχει στο συγκεκριμένο παιχνίδι ή τον γονέα του να τσακώνεται στις κερκίδες με άλλους γονείς, περνάει στο υποσυνείδητο του, γίνεται μάθηση που αρχίζει και εκείνο να το εφαρμόζει στη δική του καθημερινότητα.

Η βία στα γήπεδα προέρχεται από εμάς, από τις συνήθειες και τις αντιδράσεις μας. Δεν φταίει μόνο το οικογενειακό προφίλ, εξίσου σημαντικές αιτίες χουλιγκανισμού προέρχονται από τους οργανωμένους οπαδούς με κοινωνικά προβλήματα και από τον τρόπο προβολής των αθλημάτων και της βίας στα γήπεδα από τα Μ.Μ.Ε.

Γράφει η Βογιατζάκη Δέσποινα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον Leader και στον Manager ?

Υπόθεση Νονός