Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι
Στη ζωή μας, πολλές φορές καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές, πολύ σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές, δύσκολες ή εύκολες και αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές αναρωτιόμαστε αν πήραμε την κατάλληλη απόφαση…
Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί, μια έξυπνη μέθοδο που μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε. Έτσι ώστε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να μην πνίγεται σε μια κουταλιά νερό, γιατί αν υπάρχει μέθοδος, υπάρχει και τρόπος.
1) Τελικός στόχος. Ποιο είναι το «όνειρο» που επιθυμείς να αποκτήσεις; Πολλές φορές στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την επιθυμία να κερδίσουμε κάτι χωρίς να μπορούμε να νιώσουμε απόλυτα σίγουροι για αυτό. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να το σκεφτεί, να το ονειρευτεί και να κατανοήσει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει. Μόλις καταφέρεις να οραματιστές τον τελικό σου στόχο/επιθυμία/όνειρο, προχωράμε στο δεύτερο βήμα …
2) Γιατι; Ένα από τα ποιο καίρια ερωτήματα είναι γιατί θέλουμε τον συγκεκριμένο στοχο; Τι το κάνει τόσο σημαντικό για εμάς; Αν καταφέρουμε να τον αποκτήσουμε, τι γίνεται μετά ή αν δεν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τον στόχο μας, πόσο θα μας κοστίσει;
3) Δράσε. Τώρα που έχεις εντοπίσει τον στοχο/όνειρο και ξέρεις πόσο πολύ το θέλεις, σταμάτα να θεωρείς τον εαυτό σου ανάξιο να το ζήσει. Είναι ότι πιο εύκολο να πεις δεν είναι για εμένα, δεν θα το καταφέρω, δεν μου αξίζει… πίστεψε στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου. Δράσε, Τώρα! Συζήτησε το, ενημερώσου, ψάξε, ζήτα βοήθεια, κάνε κάτι! Οτιδήποτε!
4) Αγνόησε τα «εμπόδια». Στη ζωή μας είμαστε περιτριγυρισμένοι από τοξικούς, μη υποστηρικτικούς ανθρώπους. Σταμάτα να τους ακούς. Έχεις βρει τον στόχο σου, ξέρεις πόσο σημαντικός είναι για εσένα και έχεις αρχίσει να το δουλεύεις. Οποιοσδήποτε δεν σε βοηθάει, δεν σε αφορά. Όλα αυτά τα αρνητικά και αποκαρδιωτικά που σου λέει, δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Είναι οι δικές του ανασφάλειες. Αγνόησε τον. Μείνε στον στόχο σου.
5) Επιλογές. Δημιούργησε την λίστα των επιλογών σου. Ποια είναι τα βήματα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου; Άρχισε να φτιάχνεις το πρόγραμμα των επιλογών και ξεκίνα να βαδίζεις πάνω σε αυτό.
6) Θετικά/ Αρνητικά. Τώρα που άρχισες να βαδίζεις προς τον στόχο σου, ξεκίνα να τοποθετείς και να διορθώνεις τις επιλογές σου σε θετικά και αρνητικά. Ποια είναι η σωστή/ρεαλιστική επιλογή και ποια όχι, ποια θα σου δώσει άμεσα αποτελέσματα και ποια όχι;
7) Αξιολογούμε. Τώρα ξεκινάει η αξιολόγηση των πράξεων μας και των βημάτων μας. Πόσο έχουμε προχωρήσει, με τι ταχύτητα πηγαίνουμε, έχουμε αναθεωρήσει τις επιλογές μας, που είναι ο στόχος μας; Η αξιολόγηση έχει ως στόχο, την εξέλιξη μας. Που πηγαίνουμε καλά και που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Τι έχουμε κερδίσει και τι πρέπει να διορθώσουμε.
8) Εκτιμώ. Ξεκίνα να εκτιμάς και να ευγνωμονείς τη ζωή. Δεν έχει σημασία τι κέρδισες ή τι έχασες. Αν έφτασες στον στόχο σου ή όχι. Να ευγνωμονείς και να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου που έφτασε στο σημείο που είσαι αυτή την στιγμή. Δεν έχει σημασία αν κέρδισες τον στόχο σου, ή πόσο σύντομα τα κατάφερες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπάθησες, ασχολήθηκες, δεν κρύφτηκες, δεν τα παράτησες! Είσαι ο απόλυτα κερδισμένος του «παιχνιδιού».
Στη ζωή υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη κατηγορία είναι οι «Δεν μπορώ/Δεν είναι για εμένα» , η δεύτερη κατηγορία ειναι οι «Προσπαθώ/ Είμαι ζωντανός».
Εσύ, σε ποια κατηγορία ανήκεις;;
Βογιατζάκη Δέσποινα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου