Τα Αιθέρια Έλαια στην Κουζίνα μας
Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές, σύνθετες οργανικές ενώσεις με έντονη οσμή, που σχηματίζονται σε διάφορα μέρη φυτών και βοτάνων. Αυτά είναι, στα πέταλα του χαμομηλιού, στα φύλλα από το θυμάρι, στο καρπό από το περγαμόντο, στους σπόρους από το μάραθο, στα ριζώματα από το τζίντζερ, στο φλοιό από τη κανέλα, ή σε όλο το φυτό από τη ρίγανη.
Τα αιθέρια έλαια είναι απαραίτητα στο φυτό για την επιβίωση του. Επηρεάζουν την ανάπτυξη και αναπαραγωγή, προσελκύουν τα έντομα για την επικονίαση, αποτρέπουν τη βρώση τους από φυτοφάγα ζώα και τα προστατεύουν από ασθένειες.
Η ποιότητα των διαφόρων αιθέριων ελαίων επηρεάζεται από τις συνθήκες καλλιέργειας των φυτών, από τις κλιματολογικές συνθήκες, από την ηλικία και την υγεία των φυτών, από τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας της κάθε περιοχής, από τον τρόπο συγκομιδής και την ταχύτητα μεταφοράς του αιθέριου ελαίου προς επεξεργασία και τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος βιομηχανικής επεξεργασίας του.
Για την λήψη των καθαρών αιθέριων ελαίων από τα διάφορα τμήματα των φυτών και των βοτάνων, χρησιμοποιείται η διαδικασία της απόσταξης, όπου το αιθέριο έλαιο που συλλέγεται πρώτο σε μια απόσταξη είναι καλύτερο ποιοτικά, και όσο περνά ο χρόνος απόσταξης η ποιότητα του ελαίου μειώνεται σταδιακά. Επίσης, υπάρχει η διαδικασία της συμπίεσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σχεδόν μόνο για λήψη ελαίων από τα εσπεριδοειδή. Τέλος, υπάρχει η διαδικασία της εκχύλισης με διαλύτες, όπου προϋποθέτει ειδικές εγκαταστάσεις και με αυτή πραγματοποιείται η κατεργασία από τα άνθη νεραντζιάς, γαριφαλιάς, κλπ.
Τα βρώσιμα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και στην αρωματική κουζίνα, όσο και στη φροντίδα του σώματος, η χρήση των αιθέριων ελαίων δεν γίνεται ποτέ με άμεση εφαρμογή από τη φιάλη. Θα πρέπει πρώτα να προηγείται η αραίωση τους! Η εφαρμογή καθαρού αιθέριου ελαίου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή κνησμό, ενώ σ ’ένα πιάτο ή ρόφημα μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει την παρασκευή γιατί θα είναι πολύ έντονα αρωματισμένο.
Τα αιθέρια έλαια προς κατανάλωση στην κουζίνα μπορούμε εύκολα να τα βρούμε στα φαρμακεία, στα καταστήματα διατροφής όπως τα super markets και σε καταστήματα με υγιεινά και βιολογικά προϊόντα. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι στην ετικέτα του αιθέριου να υπάρχει η σήμανση «cooking» και να αναγράφεται πως είναι 100% αγνά αποστάγματα.
Τρόπος χρήσης.
1 με 2 σταγόνες στο τέλος της παρασκευής είναι αρκετές για να χαρίσουν στη μαγειρική ή στην ζαχαροπλαστική μια υπέροχη αίσθηση αρώματος. 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου ισοδυναμεί με μια χούφτα μυρωδικών ή μπαχαρικών. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι για την αραίωση του αιθέριου ελαίου να πραγματοποιείται η χρήση γαλακτωματοποίησης, δηλαδή οι σταγόνες αραιώνονται πρώτα με τη χρήση κάποιου βρώσιμου ελαίου πριν γίνει η ένωση με την παρασκευή.
Τα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαρινάδα των λαχανικών, ψαριών και κρεάτων. Στα σοκολατάκια, στα κέικ, στο σπιτικό παγωτό. Επίσης, στα αναψυκτικά, στην παρασκευή λικέρ και τέλος στα αλκοολούχα ποτά!
Τα αιθέρια έλαια είναι απαραίτητα στο φυτό για την επιβίωση του. Επηρεάζουν την ανάπτυξη και αναπαραγωγή, προσελκύουν τα έντομα για την επικονίαση, αποτρέπουν τη βρώση τους από φυτοφάγα ζώα και τα προστατεύουν από ασθένειες.
Η ποιότητα των διαφόρων αιθέριων ελαίων επηρεάζεται από τις συνθήκες καλλιέργειας των φυτών, από τις κλιματολογικές συνθήκες, από την ηλικία και την υγεία των φυτών, από τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας της κάθε περιοχής, από τον τρόπο συγκομιδής και την ταχύτητα μεταφοράς του αιθέριου ελαίου προς επεξεργασία και τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος βιομηχανικής επεξεργασίας του.
Για την λήψη των καθαρών αιθέριων ελαίων από τα διάφορα τμήματα των φυτών και των βοτάνων, χρησιμοποιείται η διαδικασία της απόσταξης, όπου το αιθέριο έλαιο που συλλέγεται πρώτο σε μια απόσταξη είναι καλύτερο ποιοτικά, και όσο περνά ο χρόνος απόσταξης η ποιότητα του ελαίου μειώνεται σταδιακά. Επίσης, υπάρχει η διαδικασία της συμπίεσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σχεδόν μόνο για λήψη ελαίων από τα εσπεριδοειδή. Τέλος, υπάρχει η διαδικασία της εκχύλισης με διαλύτες, όπου προϋποθέτει ειδικές εγκαταστάσεις και με αυτή πραγματοποιείται η κατεργασία από τα άνθη νεραντζιάς, γαριφαλιάς, κλπ.
Τα βρώσιμα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μιας και στην αρωματική κουζίνα, όσο και στη φροντίδα του σώματος, η χρήση των αιθέριων ελαίων δεν γίνεται ποτέ με άμεση εφαρμογή από τη φιάλη. Θα πρέπει πρώτα να προηγείται η αραίωση τους! Η εφαρμογή καθαρού αιθέριου ελαίου στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή κνησμό, ενώ σ ’ένα πιάτο ή ρόφημα μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει την παρασκευή γιατί θα είναι πολύ έντονα αρωματισμένο.
Τα αιθέρια έλαια προς κατανάλωση στην κουζίνα μπορούμε εύκολα να τα βρούμε στα φαρμακεία, στα καταστήματα διατροφής όπως τα super markets και σε καταστήματα με υγιεινά και βιολογικά προϊόντα. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι στην ετικέτα του αιθέριου να υπάρχει η σήμανση «cooking» και να αναγράφεται πως είναι 100% αγνά αποστάγματα.
Τρόπος χρήσης.
1 με 2 σταγόνες στο τέλος της παρασκευής είναι αρκετές για να χαρίσουν στη μαγειρική ή στην ζαχαροπλαστική μια υπέροχη αίσθηση αρώματος. 1 σταγόνα αιθέριου ελαίου ισοδυναμεί με μια χούφτα μυρωδικών ή μπαχαρικών. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι για την αραίωση του αιθέριου ελαίου να πραγματοποιείται η χρήση γαλακτωματοποίησης, δηλαδή οι σταγόνες αραιώνονται πρώτα με τη χρήση κάποιου βρώσιμου ελαίου πριν γίνει η ένωση με την παρασκευή.
Τα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαρινάδα των λαχανικών, ψαριών και κρεάτων. Στα σοκολατάκια, στα κέικ, στο σπιτικό παγωτό. Επίσης, στα αναψυκτικά, στην παρασκευή λικέρ και τέλος στα αλκοολούχα ποτά!
Βογιατζάκη Δέσποινα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου